Styrelse

Blomqvist, Anders 

Styrelseledamot 
1960-10-15 

Björkhagsstigen 10
181 64 LIDINGÖ 
072-724 70 80


Hansson, Håkan  

Styrelseledamot 
1964-02-15 ÅRE 

Nilsson, Lars Håkan  
Styrelseledamot 
1961-05-03 STOCKHOLM 

Tuvstedt,Johan 
Styrelseledamot 

 (48 år) - 1970-07-09 TÄBY 

Skarendahl, Caisa 
Styrelsesuppleant 
1988-02-10 STOCKHOLM
+46734000444 
caisaskarendahl@gmail.com 

 

BRF förening

Förening: BRF Mitt i Åre 2

Organisationsnr: 716414-8558
Registreringsår: 1987
Kommun: Åre
 

BRF ombud

Advokat David Almgren
Advokataktiebolaget Almgren & Partner
Skeppsbron 40
111 30 STOCKHOLM
Tel    08-235110
Fax   08-235111
Almgren@AdvokatAktiebolaget.se

Ägare 839

Lägenhetsinnehavare
Lägenhet #839 

Malin Lindgren
Bullerbyn 6
83751 ÅRE

+46 (0) 70 611 00 39
malin@aretravel.se
 

Åre Travel

Uthyrningsföretag för
Lägenhet #839 

Åre Travel Designer

+46 (0) 647 88488
booking@aretravel.se
 

Malins ombud

Eddie Exelin | Biträdande jurist Advokatfirman Fylgia KB | 
PO Box 55555 | Nybrogatan 11, 5tr | SE-102 04 Stockholm | 
Tel: +46 8 442 53 00 | Fax: +46 8 442 53 15 | Mobil: +46 70 201 29 70
E-mail: eddie.exelin@fylgia.se

Tvist

ANKLAGELSER OM OLOVLIG UTHYRNING

Anders Blomqvist för Styrelsen BRF Mitt i Åre 2 anklagar lägenehtsinnehavare Malin Lindgren för att inte har begärt samtycke till uthyrning innan hon anlitade en uthyrningsfirma för korttidsuthyrning. Han påstår att Styrelsen varit ovetande om att Malin hyrt ut sin lägenhet.  
 
Detta är felaktiga anklagelser riktade mot Malin. 
 
Dels hävdar Malin att  samtycke inte begärs in av andra för att det inte behövs, dels HAR Malin begärt samtycke. 

SÄLJAREN AV LÄGENHET MARKNADSFÖR UTHYRNINGSMÖJLIGHET
Säljaren till Malins lägenhet var Rödkallen Rederi AB. 
Johan Tuvsted sitter i styrelsen för både Rödkallen Rederi AB och aktuell BRF Mitt i Åre 2. 
Rödkallen Rederi AB har kvar lägenhet 838 och är granne med Malins lägenhet 839. 

I överlåtelseavtalet (bifogas) undertecknat av Rödkallen Rederi AB  står att:   

"Lägenheten är för närvarande fri från uthyrningsavtal men möjlighet finns att förlänga tidigare ägares uthyrningsavtal - som har haft många stamgäster. Möjlig intäkt vid full uthyrning är ca 70-100 000 netto efter förmedlingsprovision". 

Rödkallen Rederi AB använder alltså uthyrning som ett starkt försäljningsargument, med lockelse om höga intäkter för nya ägaren, med förmodat syfte att driva upp priset på lägenheten. 

Lägenhetens värde är i Åre helt och hållet avhängt av ifall man får hyra ut eller inte. Lägenheten lämpar sig inte för något annat än turistboende, säsongs- eller korttidsuthyrning. Bla. för att "alla hyr ut" ex. grannen till Malins lägenhet (Styrelse/ Johan Tuvstedt/ lägenhet 838) som har haft många mycket stökiga gäster, där sopor slängs utanför dörren och musik spelas långt in på natten. Det finns ingen parkering, ingen tvättstuga etc. 

Lägenheten köptes för 2 830 000 kr med ett löfte om uthyrningintäkter på 70-100 000 kr/år. 
 
Efter avslutat köp anväder nu styrelsemedlem Johan sitt eget försäljningsargument mot Malin. Att Säljaren är med och påverkar Malins rätt att hyra ut, i en maktposition som i en styrelse, bör innebära ett skadestånd mot denna, med nedstättning av minst hälften av köpeskillingen. 

För att vara helt på den säkra sidan frågade Malin även Mäklaren innnan köp, om det var tillåtet att hyra ut lägenehten. Mäklaren dubbelkollade detta med styrelsen i september 2016 och det var inga problem. Säljaren av lägenhet 839 var dessutom styrelsemedlem, och fick i tal och skrift reda på att Malin bor i Åre, driver en uthyrningsfirma och att lägenheten skulle användas till uthyrning. Detta tyckte säljaren var bra, eftersom han bor granne och var intresserad av att hyra lägenheten då och då, när gäster kom till honom.

Det är dessutom "vedertaget ok" att hyra ut lägenehter i BRF i Åre, vilket underbyggs senare. 
Från första uthyrningsdag har Uthyrningsföretagets klistermärke suttit på dörren till lägenheten. Lägenheten har marknadsförts bla via Åre Turistbyrå och Åre Destination (senaste mot medlemsbetalnig av 5000 kr). BRF Styrelseledarmot Håkan Nilsson är Ordförande i Åre Destination.
 
Åre Travels hemsida har lägenheten på sin förstasida - uthyrningen har efter godkännandet skett helt öppet. 
 
Styrelsemedlem Caisa Skarendal har vid 2 tillfällen frågat om samma Uthyrningsfirma Åre Travel kan hyra ut även hennes lägenhet.
STADGAR
Uthyrning §14 En bostadsrätthavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke.Styrelsen äger dock ej rätt att vägra bostadsrätthavaren samtycke till upplåtelse av lägenheten i andra hand, såvida ej särskilda skäl härför föreligger. Bostadsrätthavare får inte använda lägenheten till annat ändamål än det avsedda. 

DET ÄR VEDERTAGET TILLÅTET ATT HYRA UT SINA LÄGENEHTER I ÅRE- UTAN SAMTYCKE

I en valigt BRF är det  inget konstigt att begära in samtycke till uthyrning men i Åre är läget helt annorlunda. 

Man behöver inte begära samtycke till uthyrning i alla dessa BRF:er som hyrs ut komersiellt och har gjort det i alla år - (underlag för från ex. mäklare och 2 andra styrelser för BRF i Åre- bifogas). 

De flesta lägenehtsägarna bor på annan ort, man nyttjar en lägenhet ett par veckor om året och hyr ut resten av året. Lägenheterna lämpar sig inte för året-runtboende och i vissa BRF får man inte ens bo, lägenheterna skall endast gå på uthyrning. Byn styrs av Skistars intressen, som vill att så många som möjligt köper liftkort. 

Mäklare säljer lägenheterna "med eller utan uthyrningskontrakt". 
 
För uthyrning anlitas uthyrningsföretag som ex. Skistar, AGO i Åre eller Åre Travel. 

2019-05-09 ligger minst 14 lägenheter ute till uthyrning via olika uthyrningsfirmor i aktuell BRF Mitt i Åre 2, varav 4 st ägs av styrelsemedlemmar (Annonser bifogas)

I BRF Mitt i Åre 2 hyr följande personer från styrelsen hyr ut via fömedlare: 

Lägenhet/ Namn/ Befattning
837 (Per Andersson) Styrelse
838 (Johan Tuvstedt) Styrelse
844 (Lars-Håkan Nilsson) Styrelse
854 (Caisa Skarendahl) Styrelse

Vidare hyrs minst följande lägenheter ut:  753, 823. 826, 833, 834, 842, 841, 835

HAR ALLA MEDLEMMAR SOM HYR UT BEGÄRT SAMTYCKE?
Malin har ifrågasatt detta till Styrelsen men inte fått svar. 

Att begära att endast Malin skall tvingas begära styrelsens samtycke, dessutom två gånger, är diskreminering, och Malin har påpekat att hon känner sig utpekad, trakasserad och förföljd. 
 
Gång på gång hängs Malin ut som någon som skadar föreningen med vassa mail och osanna påståenden och Styrelsen påpekar att det skall komma alla tillkänna  (Underlag finns att få in på begäran)

TVIST STARTAR: STYRELSEN BEGÄR IN SAMTYCKE TILL UTHYRNING - IGEN
Den 12 december 2018 begär Styrelsen att Malin IGEN skall begära deras samtycke för andrahandsuthyrning. Styrelsen har samtidigt varnat Malin i skrift "att styrelsen kan vägra samtycke vid särskilda skäl.  Det som nu föreligger anser styrelsen är särskilda skäl"
 
Malin har bett Styrelsen att förklara vad särskilda skäl är, som är grund för att neka till uthyrning. Styrelsen tiger och Malin har under tiden sedan 12 december fått leva i ovisshet vad hon gör som är fel.  
Trots allt ovan har Malin gjort som styrelsen bett om, av rädsla för att bli av med rätten att hyra ut, och inkommit med en begäran om samtycke (igen) den 12 december 2018, med påminnelse 2019-02-25 och 2019-05-08. 

Malin har tvingats driva frågan via ombud, som upprepade gånger försökt få svar via BRF ombud, men inte lyckats.

Styrelsen har alltså felaktigt begärt att Malin skall inkomma med ytterligare en begäran om samtycke
Samtidigt har styrelsen vägrat svara på begäran-  under 5 månader. 

MALIN GISSAR SIG TILL ANLEDNINGEN TILL STYRELSENS MOTVILJA

Malin gissar att anledningen till styrelsens motvilja är att Malins lägenhet drabbades av en vattenskada i och med en olycka orsakad av en hyresgäst den 2 maj 2018. Vatten spreds till ytor utanför lägenheten. Hyresgästen har ett avtalsförhållande med Uthyrningsföretaget.
Eftersom hyresgästen är dokumenterat skadevållande, har Malin bett BRF att rikta skadeståndskrav för självrisk mm om 75 000 kr direkt till henne. I och med detta startade tvisten och Styrelsen begär in ansökan 18-12-12. 
Varken Malin privat eller Uthyrnignsföretaget skall rättsligen ställas ansvarig (Bifogat mail från Länsförsäkringar och Fylgia) vilket även har bekräftats av BRF ombud. 

Detta till trots har både Malin och Uthyrningsföretaget alltid öppnat upp för att betala fakturan om inte BRF får ersättning från skadevållande, i syfte att hålla god sämja, och säkerställa att inte andra lägenehtsinnehavare får bekosta för olyckan som hände i Malins lägenhet.

Eftersom Styrelsen trots detta inte är samarbetsvillig, ändrar sig nu (2019-05-09) Malin och gör det som är lagligt korrekt istället i frågan om fakturan.

HYRESNÄMNDEN
Malin behöver nu ta frågan vidare och få pröving av  Hyresnämnden, eftersom hon har en lägenhet hon inte vet hur hon får använda, som är köpt  i syfte att hyra ut tills hennes barn är vuxna. 

Är det ursprungliga godkännandet gällande? 
Kan styrelsen kräva godkännande av endast en medlem? 
Kan de begära in nytt samtycke?

ÄR STYRELSENS AGERANDE KORREKT?
Malin ifrågasätter styrelsens agerade i frågan. Det verkar som om en eller flera personer "leker styrelse" utan att följa regler. Får stora beslut fattas spontant av en person utan dokumenterade styrelsemöten? Anders Blomqvist fullföljer inte de förpliktelser ett styrelseuppdrag innebär, och agerar spontant och i affekt, han missbrukar sin ställning och bör inte få sitta i styrelsen. 

 

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Stadadgar: Uthyrning 

§14 En bostadsrätthavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke.

Styrelsen äger dock ej rätt att vägra bostadsrätthavaren samtycke till upplåtelse av lägenheten i andra hand, såvida ej särskilda skäl härför föreligger. 

Bostadsrätthavare får inte använda lägenheten till annat ändamål än det avsedda. 

För att Malin Lindgren ska anses vara ansvarig för vattenskadan som uppstått i era lokaler krävs enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen att hon orsakat skadan genom vårdslöshet. Malin Lindgren är inte bosatt i aktuell lägenhet, utan använder den enbart för uthyrning. Aktuell skada uppstod när en hyresgäst bosatt i Malin Lindgrens lägenhet lämnade duschkranen på över natten, vilket i sin tur ledde till att golvbrunnen översvämmades och orsakade vattenskador på andra lokaler i er fastighet. Svea hovrätt har i mål T 2241-16 uttalat att i det fall en hyresgäst i en bostadsrättslägenhet orsakar skador på en lägenhet/fastighet kan inte bostadsrättsinnehavaren anses vara ansvarig då det skulle innebära att en bostadsrättsinnehavare åläggs ett strikt ansvar (det vill säga ansvar utan eget vållande) för en andrahandshyresgästs vållande/försummelse. Mot bakgrund av ovan sagda kan aktuell skada inte läggas Malin Lindgren till last. 

 Brf Mitt i Åre 2
Styrelsen
 
Skickas endast via e-post:
andersblomqvist60@gmail.com
 
Stockholm den 14 december 2018
 

Angående faktura 70000005 samt andrahandsuthyrning            
 
Undertecknade anmäler sig härmed som ombud åt Malin Lindgren (”Lindgren”) och Åre Travel Designer AB (”Åre Travel”). 
 
Brf Mitt i Åre 2 (”Föreningen”) har genom faktura 70000005 framställt ett betalningskrav mot Åre Travel. Utifrån omständigheterna får det förstås att betalningskravet är ett skadeståndskrav i anledning av de kostnader som Föreningen drabbats av på grund av den vattenskada som inträffade den 2 maj 2018 i den av Lindgren ägda bostadsrätten (nr 839) i Föreningen.
 
Redan med hänsyn till att bostadsrätten innehas av Lindgren, inte av Åre Travel, kan vi emellertid konstatera att fakturan är ställd till fel part. Åre Travel står inte i något avtalsförhållande till Föreningen och inte heller i övrigt är omständigheterna sådana att Åre Travel ska ansvara för de kostnader som Föreningen har drabbats av till följd av den inträffade vattenskadan. 
 
Såvitt gäller Lindgren har hennes försäkringsbolag, i en skrivelse till Föreningen den 11 december 2018, redan förklarat att inte heller hon, under nu aktuella förhållanden, ansvarar för de kostnader som Föreningen drabbats av till följd av den inträffade vattenskadan.
 
Oaktat ovanstående är Lindgren och Åre Travel villiga att finna en samförståndslösning på den uppkomna situationen. En fullständig reglering av faktura 70000005 är således inte utesluten, förutsatt att Föreningen dessförinnan utrett möjligheten att erhålla ersättning från den faktiska skadevållaren. 
 
Föreningen har dock tillskrivit Lindgren den 10 december 2018 och uppmanat henne att inkomma med en ansökan om samtycke till andrahandsuthyrning, varvid Föreningen även indikerat att ett sådant samtycke inte kommer att lämnas med hänsyn till det inträffade. Vi får mot bakgrund av detta påpeka att den inträffade vattenskadan, oavsett dess konsekvenser för Föreningen, inte rätteligen kan användas som skäl för att neka Lindgren sådant samtycke (givet att ett samtycke över huvud taget behövs). Vi får även upplysa om att för den händelse att Föreningen utan grund vägrar samtycke, avser Lindgren att hänskjuta frågan till hyresnämnden för en rättslig prövning.
 
Till undvikande av en rättslig tvist är dock Lindgren och Åre Travel som framgår ovan beredda att finna en utomrättslig lösning. Vi emotser sålunda snarast, dock senast den 19 december 2018, Föreningens återkommande i detta hänseende.
 
Fortsatt korrespondens i detta ärende sker med undertecknade ombud, företrädesvis via e-post.
 
Som ovan
 
Åsa Lennmor                                           Eddie Exelin
asa.lennmor@fylgia.se                             eddie.exelin@fylgia.se

Det är vedertaget OK att hyra ut sin bostadsrätt i Åre:

I en valigt BRF är det  inget konstigt att begära in samtycke till uthyrning men i Åre är läget helt annorlunda. 

I aktuell BRF,  liksom i stort sett alla andra BRF i Åre, är det vedertaget OK att hyra ut sina lägenehter, de flesta ägarna bor på annan ort, man nyttjar en lägenhet ett par veckor om året och hyr ut via uthyrningsfirmor (eller direkt via Airbnb) under resten av året. 

Mäklare säljer lägenheterna "med eller utan uthyrningskontrakt".  

Idag 2019-05-09 ligger minst 14 lägenheter ute till uthyrning via olika uthyrningsfirmor i aktuell BRF Mitt i Åre 2, varav 3 st ägs av styrelsemedlemmar. 

Åre by är full med BRF som byggs och säljs till ägare som bor på annan ort och nyttjar boendet ett par semesterveckor om året, och hyr ut övriga tider.  

I vissa BRF får man inte ens bo, lägenheterna skall endast gå på uthyrning. 

För uthyrning anlitas uthyrningsföretag som ex. Skistar, AGO i Åre eller Åre Travel. 

När en mäklare annonserar ut en lägenhet till försäljning skriver de ut hur mycket pengar man kan tjäna på uthyrningen, och skriver även om lägenheten säljs med eller utan ett uthyrningsavtal, se exempelbild på en färsk annons :

Styrelsen påstår att de inte vetat om att Malin hyr ut. Det är osanning.

  • Från första uthyrningsdag har Uthyrningsföretagets klistermärke suttit på dörren till lägenehten, och lägenehten har marknadsförts bla via Åre Turistbyrå och Åre Destination (mot medlemsbetalnig av 5000 kr) i vilken  styrelseledarmot där Håkan Nilsson är Ordförande.
  • Åre Travels hemsida har lägenheten på sin förstasida - uthyrningen har efter godkännandet skett helt öppet. 
  • Styrelsemedlem Caisa Skarendal har vid 2 tillfällen frågat om samma uthyrningsfirma kan hyra ut hennes lägenhet.


Nedan i skrift från mäklaren: 

Från: Lena Sandström <lena.sandstrom@fastighetsbyran.se>
Skickat: den 11 december 2018 00:37
Till: Malin Lindgren
Ämne: SV: Offert Mitt i Åre I, lgh 611
 
Hej Malin,
 
Vad tråkigt med vattenskada. Vad är det som har hänt?
 
Det har ju alltid hyrts ut kommersiellt i andra hand i Mitt i Åre 2, både av Skistar och Ago. Stadgarna säger att ”styrelsen äger ej rätt att vägra bostadsrättshavaren samtycke till upplåtelse av lägenheten i andra hand såvida ej särskilda skäl föreligger”.

Har det hänt något speciellt som gör att styrelsen säger att du inte får hyra ut lägenheten?

Jag har aldrig hört talas om att någon nekats att hyra ut i den föreningen. 
 
Med vänliga hälsningar
Lena Sandström 
Fastighetsmäklare 
Fastighetsbyrån - Åre
070-642 01 19, 0647-509 70 
lena.sandstrom@fastighetsbyran.se 
fastighetsbyran.se/are 

 *************************

Från: Malin Lindgren [mailto:malin@aretravel.se] 
Skickat: den 11 december 2018 12:17
Till: Lena Sandström <lena.sandstrom@fastighetsbyran.se>
Ämne: SV: Offert Mitt i Åre I, lgh 611
 
Hej Lena,
 
Har haft så mycket med en vattenskada i Mitt i Åre 2, har inte hunnit med att tänka på försäljningen. 
 
Fråga till dig som sålde MIÅ 2 till mig. Jag frågar ju er mäklare om det är OK att hyra ut  när jag köper en lägenhet. Nu säger styrelsen i MIÅ 2 att jag ev. inte haft rätt att göra detta, för att jag inte frågat dem om lov. 
 
Är inte det vedertaget i Åre att man hyr ut sina BRF via förmedlare, bara i enstaka fall som man inte får lov till det?
 
Vad säger du om det? KRIS.
 
Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
Malin Lindgren

Referens

Referens/ för att understryka att man inte ber om tillstånd i Åre, eftersom det är "vedertaget tillåtet" 

Malin frågar här nedan syrelesen för grannen i BRF Freestyle om man måste begära tillstånd för uthyrning: 


Den 2018-12-14 kl. 08:15, skrev Malin Lindgren:

Hej Lasse,
Kommer du upp något till Åre snart? Nu är det skidtest och full rulle, men bara 1 backe öppen. 

Fråga: Vi är ju flera som hyr ut lägenheter i Freestyle till turister. Det slår mig att jag egentligen bara frågade Mäklaren om det var ok, eftersom det är "allmänt vedertaget" att man hyr ut, och att Mäklarna skriver om det finns uthyrningsavtal eller inte i sina annonser. 

Borde jag även fråga styrelsen om detta?


Vi ses i Åre ! Med vänliga hälsningar/ Malin Lindgren

**********************************
Från: Lasse Höijer <lasse.hoijer@gardepartners.se>
Skickat: den 13 december 2018 20:06
Till: Malin Lindgren
Ämne: Re: SV: 305

Hej Malin och god morgon från en gråmulen Stockholm. Kommer till Åre i morgon för en kort vända (3 dgr) och återigen i februari till VM. 

Nej, man behöver inte fråga styrelsen om detta.

Med vänlig hälsning, Lasse Höijer, Advokat
Advokatfirman Gärde & Partners AB                
Danderydsgatan 14   |   114 26 Stockholm      
Tel: 08 660 00 41   |   Fax: 08 660 00 51         
E-mail: lasse.hoijer@gardepartners.se              

Referens:

Referens/ för att understryka att man inte ber om tillstånd i Åre, eftersom det är "vedertaget tillåtet"
 Malin frågar styrelsen i grannen BRF Mitt i Åre 1:

 

Även i aktuell BRF är det visst många som hyr ut:

I BRF Mitt i Åre 2 hyr följande personer från styrelsen hyr ut via fömedlare: 

Lägenhet/ Namn/ Befattning
837 (Per Andersson) Styrelse
838 (Johan Tuvstedt) Styrelse
844 (Lars-Håkan Nilsson) Styrelse
854 (Caisa Skarendahl) Styrelse

Vidare hyrs minst följande lägenheter ut:  753, 823. 826, 833, 834, 842, 841, 835

Objekten listas på olika siter som ex. Skistar och AGO i Åre:

Advokat David Almgren
Advokataktiebolaget Almgren & Partner
Skeppsbron 40
111 30 STOCKHOLM
Tel    08-235110
Fax   08-235111

Tvisten i sin helhet

Från: Malin Lindgren
Tor 2019-05-09 13:49
Till:  Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Kopia: Nilsson, Lars-Håkan <lars.hakan.nilsson@gmail.com>; Håkan Hansson <hakan@hansonmanagement.se>;
Tuvstedt, Johan <mittiare@tuvstedt.se>; Almgren, David <david@advokataktiebolaget.se>

Bra. Har du något annat förslag på hur jag kan få styrelsen att svara på frågan, så ber jag dig vänligen att återkomma. 

Jag skulle helst vilja att ingen av oss behöver arbeta med ärendet mer, och vill verkligen inte dra det till någon Hyresnämnd. Men jag kan givetvis inte ha en lägenhet som jag inte vet hur jag får lov att använda.

Det var därför jag mailade dig igår och frågade om skadevållande hade betalt fakturan då önskan är att få saken ur världen. Har du en lösning på situationen, så berätta. 

Med vänliga hälsningar/ Medlem

Från Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Tor 2019-05-09 13:07
Till Malin Lindgren; Nilsson, Lars-Håkan <lars.hakan.nilsson@gmail.com> +3 andra

Styrelsen agerar utifrån vad den anser gagnar föreningens medlemmars intressen. Att du anser att det effektivaste sättet att lösa detta är att gå på din linje känns inte så överraskande. Om du vill driva frågan i hyresnämnden så är det ditt beslut.
 
”En fullständig reglering av faktura 70000005 är således inte utesluten,” anser styrelsen vara en för låg sannolikhet för att kunna säga till föreningens medlemmar att vi gjort allt för att hålla medlemmarna skadelösa i detta ärende. 
 
Föreningen driver i nuläget via advokat frågan ersättning mot din andrahandshyresgästs försäkringsbolag Folksam, så du kanske skall vara ganska nöjd med att styrelsen jobbar med detta även efter den 12/12. 
 
Hälsningar Anders Blomqvist Tel 0727 247080

Rättelse: 

Styrelsen visste att jag bor i Åre, och att jag köpte min lägenhet med enda syftet att jag skulle hyra ut den från första dag jag tog över lägenheten. 

Säljaren av lägenhet 839 är även stryrelsemedlem Tuvstedt och han tyckte detta med min uthyrning var extra lämpligt eftersom han kanske själv ville hyra min lägenhet när de var många i familjen. Konversation finns skriftligen daterad i november 2016.

Malin Lindgren/ Granne

Malins svar blått

Från: Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Skickat: den 9 maj 2019 09:06
Till: Malin Lindgren
Kopia: Almgren, David; Nilsson, Lars-Håkan; Håkan Hansson; Tuvstedt, Johan
Ämne: Sv: Hyresnämnden


Hej
 
”Tills jag får besked…”.  Du har sedan dag 1 då den fysiska personen Malin Lindgren köpte lägenheten hyrt ut den i andra hand, dvs långt innan frågan om Malin Lindgren hyr ut i andra hand kom till styrelsens kännedom.

Det stämmer.

2. Styrelsen verkar för alla föreningens medlemmar (tror det eller ej även för dig). För 2018 har föreningen tagit en kostnad på drygt 100.000 kr för vattenskadan i din lägenhet 75.000 kr som föreningens fastighetsförsäkring inte täckte och drygt 25.000 kr i advokatkostnader. Styrelsen har lagt ned avsevärd tid på kontakter med föreningens försäkringsbolag, Malin Lindgrens försäkringsbolag, andrahandshyresgästens försäkringsbolag, AGO, Skistar som fick sitt kontor vattenskadat, Malin Lindgrens advokat och föreningens advokat. Du och din vattenskada har utan konkurrens varit föreningens största arbetsbörda 2018.

Det stämmer inte. 

Föreningen har inte tagit en kostnad på 75 000 kr, utan ligger ute med 75 000 kr.  

Jag har inte sagt att vi inte kommer betala fakturan. I överenskommelse mellan våra ombud skall fakturan först skickas till den som lagligen skall betala, nämligen den erkänt skadevållande (enligt rekommendation från bl.a. BRF försäkringsbolag Dina Försäkringar).

"Oaktat ovanstående är Lindgren och Åre Travel villiga att finna en samförståndslösning på den uppkomna situationen. En fullständig reglering av faktura 70000005 är således inte utesluten, förutsatt att Föreningen dessförinnan utrett möjligheten att erhålla ersättning från den faktiska skadevållaren". 


Det är tråkigt för alla när en olycka sker, jag beklagade flera gånger att Anders behövde lägga tid på ärendet fram till 12 December. 

Det bekymrar mig mycket att ni väljer att inte lösa tvisten, den makten ligger helt i era händer - inte i mina. Det kunde ha gjorts redan 12 december, då hade ni inte behövt tynga alla medlemmar i vår BRF med onödiga advokatkostnader.

Svara bara ja/ nej på en rak fråga och motivera svaret - så är det löst. 

Genom vald passivitet väljer ni att istället öka på dessa kostnader genom att tvinga oss till hyresnämnden. Det är inte ansvarigt gentemot medlemmarna.

Fundera över vad vinningen är i det? Att en enstaka medlem får någon form av straff/ böter/ blir av med lägenhet? Hur hjälper det föreningen i stort? Eller är det en personlig agg som ligger bakom agerandet? 

Styrelsen kommer att lägga fram ett förslag om nya stadgar på årsmötet i juni där förslag till nya stadgar innehåller att en avgift skall erläggas till föreningen av alla som bedriver andrahandsuthyrning på 7% av ett basbelopp vilket motsvara ungefär 3.000 kr/år i syfte att bygga upp en reserv i föreningen för att täcka den risk förening har på grund av försäkringsbolagens uppgörelse att föreningens fastighetsförsäkring skall täcka vattenskador i enskilda lägenheter vid andrahandsuthyrning.

Det låter rimligt. 

Liknande förslag tas upp även i andra BRF i Åre. Man kanske tar med ökat slitage vid uthyrning, mer sophämtning etc. Motargument från vissa har jag hört kan att man tycker att utan uthyrning blir Åre en "spökby" då lägenhetsinnehavare bor på annan ort och bara är uppe ett par gånger om året. 

En vattenskada är inte ett bra exempel, den kan uppkomma ändå, ex. kan din egen vattenledning spricka bakom ex en wc-stol, med eller utan uthyrning. 

Det är intressant att du skickar detta undertecknat som VD för Åre Travel & Designer AB dvs inte som Malin Lindgren som är den som äger lägenheten. Detta sätter väl fingret på en del av problemet, du har inte förstått att du, Malin Lindgren, är medlem i en förening. De kostnader du orsakar föreningen drabbar alla medlemmar. Jag hade sett det som naturligt att du varit drivande i frågan hur övriga medlemmar i föreningen skall hållas skadelösa i detta försäkringsärende, men ditt fokus har varit på dig själv och ditt uthyrningsbolag.

Det stämmer inte. 

Se tidigare svar. Jag är orolig för att ni fortsätter dra på er kostnader som enkelt kan undvikas. 
Ja, det var slarvigt av mig att glömma radera min signatur. Jag har bara en mailadress. 


Vi kommer att hålla övriga föreningsmedlemmar informerade om förhandlingarna i hyresnämnden.

Bra. 

Jag kommer hålla de intressenter (Åre-mäklare, bank, uthyrningsföretag, andra bostadsrättsägare och BRF, medlemmar i föreningen) som följer detta ärende informerade i ett lättillgängligt format (där ärendet kommer vara synligt från början till slut) eftersom oro finns då det kan påverka deras kostnader, investering eller verksamhet.

Hälsningar
Anders Blomqvist
Tel 0727 247080

Hälsingar 
Malin Lindgren
Medlem

Malin Lindgren Tor 2019-05-09 08:04
Till: 

Hej,  Mitt ombud har blivit pappa tidigare än beräknat, vilket betyder att jag inte har något ombud just nu. 
Ärendet blir anmält under dagen till Hyresnämnden i Sundsvall. 

Påminner om att ni inte har begärt rättelse, ej heller svarat på frågan vilken anledning är att särbehandla mig.

Tills jag får besked eller saken är avgjord i nämnden gör jag det som är vedertaget accepterat (och som minst 12 andra i föreningen inkl. styrelsemedlemmar gör) nämligen anlitar uthyrningsfirma för korttidsuthyrning. Ni behöver återkomma om ni anser att detta är felaktigt. 

Med vänliga hälsningar
Malin

****************************
Malin Lindgren
Ons 2019-05-08 13:45

Hej, Poängterar igen att mitt ombud har försökt få svar på frågorna via BRF ombud under 5 månader. 

Ert ombud säger att han har försökt och påmint styrelsen flera gånger, men att ni inte vill ge svar, dvs. 
ert ombud lyckas inte kommunicera med styrelsen. 
Mitt ombud kan inte direktkommunicera med styrelsen  enligt advokatsamfundets etiska regler. 
Nu har jag fått bekräftat av dig att jag inte kan kommunicera med styrelsen. 

Då väntar jag inte till den 10 maj, utan agerar redan idag kl 15.00. 

Med vänliga hälsningar
Malin Lindgren

Från Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Till: Malin Lindgren 
Ons 2019-05-08 13:21

Du meddelade redan i höstas att du lämnat över ansvaret för kommunikation med föreningen till ditt ombud. Föreningen gjorde då detsamma. Föreningen avser fortsätta på denna linje.
 
Hälsningar
Anders Blomqvist
Tel 0727 247080

Från: Malin Lindgren 

Till: Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Ons 2019-05-08 13:13

Hej Anders,
 
Vad härligt att höra ifrån dig, jag började bli rädd att något hade hänt dig. 
 
Håll mig underrättad i hur det går med kravet till skadevållande, så vi får rätsida på hela den trista situationen till slut. 
 
Fråga 1
Jag har på er begäran begärt samtycke till uthyrning 
via mail den 12 December 2018 (bifogas)
påmint via mitt/ ert ombud tiden mellan 12 december 2018 - 25 februari 2019
Via mail den 25 februari 2019 (bifogas)
 
Ni har varken godkänt samtycket eller begärt rättelse genom att hyresgäster avflyttar - jag har inte fått någon  återkoppling alls på snart ett halvår. 

Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
Malin Lindgren/ VD

Från: Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Till: Malin Lindgren
Ons 2019-05-08 13:03

Hej
 
Föreningen har ännu inte fått betalt från andrahandshyresgästen. Andrahandshyresgästens försäkringsbolag har begärt kompletterande information som vi skickat in.
 
Hälsningar
Anders Blomqvist
Tel 0727 247080

Från: Malin
Till: Anders Blomqvist; David Almgren
Ons 2019-05-08 10:47

Hej, Jag noterar detta. Poängterar igen att mitt ombud (Eddie Exelin/ Fylgia) har försökt få svar på frågorna via BRF ombud (David Almgren/ Advokatsaktiebolaget) under 5 månader, men svar har uteblivit. 

Mitt ombud kan inte direktkommunicera med styrelsen enligt advokatsamfundets etiska regler, därav är det jag (Malin Lindgren) som skriver till styrelsen (via Anders Blomqvist). 

Eftersom jag har svårt att tro att Anders medvetet struntar i att  fullfölja de förpliktelser ett styrelseuppdrag innebär (dvs. att svara på sådana här frågor) börjar jag bli orolig att det har hänt honom något, att han inte får mina mail, eller har avgått från styrelsen. 

Genom att kopiera in BRF ombud ger jag en chans att skicka mailet vidare till den som skall svara i hans frånvaro, då jag inte vet inte vem det är. Dock senast 10 maj.

Med vänliga hälsningar/ Kind regards,

Malin Lindgren/ VD

David Almgren <david@advokataktiebolaget.se>
Ons 2019-05-08 09:48

Hej, Jag får hänvisa till Ditt ombud. Jag får inte direktkommunicera med Dig enligt advokatsamfundets etiska regler.

Advokat David Almgren
Advokataktiebolaget Almgren & Partner
Skeppsbron 40
111 30 STOCKHOLM
Tel    08-235110
Fax   08-235111
Almgren@AdvokatAktiebolaget.se

Malin Lindgren
Ons 2019-05-08 09:27
Till: Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>; David <david@advokataktiebolaget.se>

Hej, 
 
Skriver med anledning av att nedan två förfrågningar från mig som inte har besvarats av styrelsen eller via BRF ombud David Almgren. 
 
Fråga 1
Jag har på er begäran begärt samtycke till uthyrning 
via mail den 12 December 2018 (bifogas)
påmint via mitt/ ert ombud tiden mellan 12 december 2018 - 25 februari 2019
Via mail den 25 februari 2019 (bifogas)
Ni har varken godkänt samtycket eller begärt rättelse genom att hyresgäster avflyttar - jag har inte fått någon  återkoppling alls på snart ett halvår. 
 
Fråga 2
Jag har via mitt/ ert ombud bett om återkoppling i frågan om hur det går med den faktura som HSB riktat till den konstaterat skadevållande Camilla Garpemark - fick BRF betalt och är allt i sin ordning?
 
Vänligen hör av er till mig beträffande båda frågorna senast 10 maj 2019.
 
Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
 
Malin Lindgren/ VD

********************************
 

Från Malin Lindgren
Fre 2019-03-15 09:20
Till: Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se>

Anders svarade inte inom den tid vi satte upp. Vill ändå ha en bekräftelse eller ett följdmail i print med att jag anser att de accepterat? 
Med vänliga hälsningar/ Malin Lindgren

Från: David Almgren <david@advokataktiebolaget.se> 
Skickat: den 20 februari 2019 13:54
Till: Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se>
Ämne: Uppgifter om skadevållaren [FYLG-ARENDE.FID1007154]
 
Hej Eddie, Jag har talat med föreningen i båda dessa frågor. Föreningen är påmind om tillståndsfrågan. Vad gäller det ekonomiska kravet är det tydligen en regelmässig påminnelse som gått ut men den funktionen är nu stoppad. Jag återkommer med vidare besked
 
Med vänlig hälsning/ Advokat David Almgren

Från: Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se> 
Skickat: den 20 februari 2019 08:58
Till: David Almgren <david@advokataktiebolaget.se>
Kopia: Åsa Lennmor <Asa.Lennmor@fylgia.se>
Ämne: SV: Uppgifter om skadevållaren [FYLG-ARENDE.FID1007154]
 
Hej David, Jag återkommer i detta ärende. Enligt uppgifter från vår huvudman har styrelsen fortfarande inte lämnat något besked ifråga om samtycke till andrahandsuthyrningen. Det har nu gått över två månader sedan begäran om samtycke inkom till föreningens styrelse. Jag vore därför tacksam om du så snart som möjligt stämmer av saken med styrelsen samt informerar styrelsen om att vi emotser besked snarast.
 
Föreningens krav om drygt 75 000 kr, som felaktigt riktades mot vår huvudman (något som jag uppfattade att vi var överens om), har på nytt framställts mot vår huvudman. Jag vore därför tacksam om du har möjlighet att även stämma av denna fråga med styrelsen. För ordningens skull bestrids kravet med hänvisning till tidigare anförda grunder.
 
Med vänliga hälsningar / Kind regards,
Eddie Exelin

Hej Anders och övriga styrelseledamöter,
 
Jag skriver i anledning av min ansökan om andrahandsuthyrning som skickades till styrelsen per e-post den 12 december 2018 (bifogas) från mig som lägenhetsinnehavare av 839 Mitt i åre 2.

Det har nu gått över två månader sedan min ansökan inkom styrelsen och något besked har fortfarande inte lämnats till mig eller mitt ombud. 

Enligt den korrespondens som förekommit mellan mitt ombud och föreningens ombud (i anledning av det skadeståndskrav som föreningen riktat mot mig på grund av föreningens kostnader i samband med vattenskadan i maj 2018) är parterna överens om att kravet istället ska riktas mot tredje man samt att frågan om samtycke till andrahandsuthyrning är helt oavhängig frågan om föreningens rätt till skadestånd. 

Det föreligger såvitt mig känt inte längre någon tvist mellan mig och föreningen. 

Trots detta har jag inte fått något besked från styrelsen angående andrahandsuthyrning. Med hänsyn härtill emotser jag besked snarast dock senast den 28 februari 2019. Därefter hoppas jag att vi kan fortsätta ett gott samarbete inom föreningen.

Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
Malin Lindgren

Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se>
Tor 2019-02-28 13:06
Malin Lindgren

Hej Malin, Jag talade med Per (HSB) igår som informerade mig om att han talat med Anders (föreningens styrelse) som bekräftade att parterna fört samtal via sina respektive ombud. Fakturan är inte makulerad men däremot "pausad" tills vidare. Jag har sökt föreningens ombud för klarhet kring detta men inte fått någon återkoppling än. Låt oss avvakta morgondagen (du angav ju idag den 28 februari som sista svarsdag i ditt mejl till föreningen). 

Med vänliga hälsningar / Kind regards, Eddie Exelin

Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se>
Mån 2019-02-25 12:01

Hej, Har du hört något från styrelsen angående samtycke till andrahandsuthyrningen? Om inte, skicka ett mejl till styrelsen och cc:a mig. Ok?
 
Med vänliga hälsningar / Kind regards,
Eddie Exelin

Från: Malin Lindgren 
Skickat: den 19 februari 2019 19:32
Till: Eddie Exelin 
Ämne: VB: Påminnelse
 
Hej Eddie, 
 
Påminnelse från HSB? Jag har fått en påminnelse på de 75421 kr från HSB som jag med hjälp av dig bestridit. Inom 10 dagar går det vidare till Inkasso. Se bild. 

V.g. återkoppla! Malin

Från: Malin Lindgren
Till: Eddie Excelin
Tis 2019-02-19 19:30

Medgivande om uthyrning - har uteblivit. Jag anser att BRF har haft mer än godtagbar tid på sig att återkomma med en invändan till att jag som enda bostadsrättsägare i Åre skall nekas att hyra ut. De har inte ens svarat på vad de skulle ha för grund för att jag skulle nekas att hyra ut. Diskriminering. Därmed bortser jag nu från mailkonversationen jag haft med en styrelsemedlem, och fortsätter nu att hyra ut precis som alla andra, inkl. styrelsemedlemmarna. 

Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
Malin Lindgren

Från: Malin Lindgren
Till: Eddie
Tis 2019-01-22 17:14

Hej, Hur ligger vi till, har du skickat all info till BRF ombud, samt satt upp ett datum de bör ge besked om uthyrning? 

Med vänliga hälsningar/ kind regards
Malin Lindgren/ CEO

Ja,  Jag har ju skriftligen inkommit med förfrågan om tillåtelse till andrahandsuthyrning och vill ju ha svar på det, skriftligen. 
Med vänliga hälsningar/ Malin Lindgren

Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se>
Ons 2019-01-09 08:39

Ok. Antagligen att den frågan inte påverkas av den inträffade skadan. Jag ska ringa ombudet idag och efterhöra status vad gäller godkännandet.

Med vänliga hälsningar / Kind regards,
Eddie Exelin

Från: Malin Lindgren
Till: Eddie Exelin
Ons 2019-01-09 08:36

Hej Eddie, Sitter i möte, men vad betyder detta: Godkännandet av andrahandsuthyrning frikopplas från här aktuella frågor.
Med vänliga hälsningar Malin Lindgren

Från:<david@advokataktiebolaget.se>
Datum: 2 januari 2019 12:02:48 
Till: 'Eddie Exelin' <Eddie.Exelin@fylgia.se>
Kopia: 'Åsa Lennmor' <Asa.Lennmor@fylgia.se>

Ämne: SV: Ang. Lindgren, Malin & Åre Travel ./. Brf Mitt i Åre 2; faktura 70000005 samt frågan om andrahandsuthyrning [FYLG-ARENDE.FID1007154]

Hej Eddie,
 
Jag avser att svara Dig inom kort. Jag kan också förutskicka att jag instämmer i allt väsentligt i det Du skriver. Jag ska tala med styrelsen om saken och återkommer snarast.

 
Med vänlig hälsning
 
Advokat David Almgren
Advokataktiebolaget Almgren & Partner
Skeppsbron 40
111 30 STOCKHOLM
Tel    08-235110
Fax   08-235111
Almgren@AdvokatAktiebolaget.se

 Brf Mitt i Åre 2
Styrelsen
 
Skickas endast via e-post:
andersblomqvist60@gmail.com
 
Stockholm den 14 december 2018
 

Angående faktura 70000005 samt andrahandsuthyrning            
 
Undertecknade anmäler sig härmed som ombud åt Malin Lindgren (”Lindgren”) och Åre Travel Designer AB (”Åre Travel”). 
 
Brf Mitt i Åre 2 (”Föreningen”) har genom faktura 70000005 framställt ett betalningskrav mot Åre Travel. Utifrån omständigheterna får det förstås att betalningskravet är ett skadeståndskrav i anledning av de kostnader som Föreningen drabbats av på grund av den vattenskada som inträffade den 2 maj 2018 i den av Lindgren ägda bostadsrätten (nr 839) i Föreningen.
 
Redan med hänsyn till att bostadsrätten innehas av Lindgren, inte av Åre Travel, kan vi emellertid konstatera att fakturan är ställd till fel part. Åre Travel står inte i något avtalsförhållande till Föreningen och inte heller i övrigt är omständigheterna sådana att Åre Travel ska ansvara för de kostnader som Föreningen har drabbats av till följd av den inträffade vattenskadan. 
 
Såvitt gäller Lindgren har hennes försäkringsbolag, i en skrivelse till Föreningen den 11 december 2018, redan förklarat att inte heller hon, under nu aktuella förhållanden, ansvarar för de kostnader som Föreningen drabbats av till följd av den inträffade vattenskadan.
 
Oaktat ovanstående är Lindgren och Åre Travel villiga att finna en samförståndslösning på den uppkomna situationen. En fullständig reglering av faktura 70000005 är således inte utesluten, förutsatt att Föreningen dessförinnan utrett möjligheten att erhålla ersättning från den faktiska skadevållaren. 
 
Föreningen har dock tillskrivit Lindgren den 10 december 2018 och uppmanat henne att inkomma med en ansökan om samtycke till andrahandsuthyrning, varvid Föreningen även indikerat att ett sådant samtycke inte kommer att lämnas med hänsyn till det inträffade. Vi får mot bakgrund av detta påpeka att den inträffade vattenskadan, oavsett dess konsekvenser för Föreningen, inte rätteligen kan användas som skäl för att neka Lindgren sådant samtycke (givet att ett samtycke över huvud taget behövs). Vi får även upplysa om att för den händelse att Föreningen utan grund vägrar samtycke, avser Lindgren att hänskjuta frågan till hyresnämnden för en rättslig prövning.
 
Till undvikande av en rättslig tvist är dock Lindgren och Åre Travel som framgår ovan beredda att finna en utomrättslig lösning. Vi emotser sålunda snarast, dock senast den 19 december 2018, Föreningens återkommande i detta hänseende.
 
Fortsatt korrespondens i detta ärende sker med undertecknade ombud, företrädesvis via e-post.
 
Som ovan
 
Åsa Lennmor                                           Eddie Exelin
asa.lennmor@fylgia.se                             eddie.exelin@fylgia.se

Vid samtal från Malin till David, säger David att han är så sjuk att han inte orkar prata. 

Från: Malin Lindgren
Ons 2018-12-12 12:08
Till: David <david@advokataktiebolaget.se>

Hej David,Har du ett nummer jag kan ringa på? Jag behöver ha lite information och underlag som efterfrågat nedan. Med vänliga hälsningar/ Kind regards,Malin Lindgren

Från: Malin Lindgren
Skickat: den 12 december 2018 13:45
Till: Anders Blomqvist
Ämne: Ansökan om styrelsens samtycke till andrahandsuthyrning
 
Hej,

Här kommer en ansökan om styrelsens samtycke till andrahandsuthyrning/ korttidsuthyrning för lägenhet 839 Mitt i Åre 2.  

Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
Malin Lindgren
720203-4844

Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Tis 2018-12-11 14:26
Till: Malin Lindgren
Kopia: Nilsson, Lars-Håkan <lars.hakan.nilsson@gmail.com>;
 Johan, Tuvstedt <mittiare@tuvstedt.se>;
 Håkan Hansson <hakan@hansonmanagement.se>

Hej, Vattenskadan har orsakats av en hyresgäst i din lägenhet som uthyrts genom din försorg (och som jag antar att du tjänar pengar på). Du vill nu att övriga 30 föreningsmedlemmar skall dela notan för en skada som din hyresgäst orsakat (2000-3000 kr per lägenhetsinnehavare). Att du tar detta personligt låter väl rimligt, det är ju din lägenhet som frågan gäller. Åre Travel har fått en faktura på det belopp som inte täcks av föreningens försäkring hos Dina försäkringar, jag föreslår att Åre Travel betalar denna faktura. Hur Åre Travel sen hanterar eventuellt mellanhavande med ditt försäkringsbolag eller din hyresgäst är ditt beslut.
 
Jag föreslår att du skickar in en ansökan om styrelsens samtycke till andrahandsuthyrning.
 
/Anders

Från Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Ons 2018-12-12 11:53
Till: Malin Lindgren
Kopia: Nilsson, Lars-Håkan <lars.hakan.nilsson@gmail.com>; Johan, Tuvstedt <mittiare@tuvstedt.se>; Håkan Hansson <hakan@hansonmanagement.se>; David <david@advokataktiebolaget.se>
 
Vill bara klargöra några saker.
 
Fakturan har skickats till Åre Travel & Design AB för att du angivit att bolaget skall vara mottagare. 
Föreningens totala kostnad för skadan är KSEK 165 varav KSEK 90 täckts av föreningens fastighetsförsäkring. Resterande KSEK 75 har fakturerats Åre Travel & Design AB.
De cc:ade Lars-Håkan Nilsson, Håkan Hansson och Johan Tuvstedt är som jag själv styrelseledamöter i BRF Mitt i Åre 2.
 
Vi kör från nu ärendet via föreningens advokat David Almgren, (har kopierat in honom så du ser hans mail).
 
Hälsningar
Anders

Från: Malin Lindgren
Skickat: den 12 december 2018 11:25
Till: Anders Blomqvist
Kopia: Nilsson, Lars-Håkan; Johan, Tuvstedt; Håkan Hansson
Ämne: SV: Länsförsäkringar Skadeärende 14-6927-18
 
Hej,
 
Jag har aldrig, varken privat eller som representant för Åre Travel, sagt att fakturan inte skall betalas. Fakturan förfaller först nästa år.

Dock behöver jag veta om fakturan är rätt utställd så att det blir lagligt rätt. Ett AB är en egen juridisk person, och kan givetvis inte betala en faktura som borde vara ställd till en privatperson. 
 
Därför blev Länsförsäkringar inkopplade. Länsförsäkringar skickade sitt brev till er innan jag fick så det, jag kan tyvärr inte ansvara för ett försäkringsbolags handling. Som framgår är det inte lägenhetsinnehavaren som skall stå som betalningsmottagare - då fick vi svar på det. 
Nu ställs dock frågan på sin spets i och med att styrelsen anser att ”det som föreligger är särskilda skäl och kan vägra samtycke till uthyrning”. 

Lite krasst så är det så, att om styrelsen vägrar samtycke till uthyrning så saknar AB betalningsförmåga. 
 
Totalt har skadan kostat 175 691 kr per 2018-12-12 + nu fakturerade 75 421 kr per 2019-01-03. Får inte Åre Travel hyra ut lägenheten blir vi betalningsskyldiga till alla som har bokat, samtidigt som intäkten stryps. Då går vi i omedelbar konkurs och 5 anställda blir arbetslösa. 
 
Eftersom frågan blivit så omfattande, har jag blivit tvungen att ta in min affärsjurist på Fylgia. 
 
Jag vill ge en helhetsbild i ärendet, och ber om styrelseprotokoll från det möte där ni bestämt att det som föreligger är särskilda skäl, samt närvarolista + kontaktuppgifter + förteckning på vad som är beslutat som särskilda skäl. 

Kommer alla hyresgäster att behöva skicka in en ansökan om styrelsens samtycke till andrahandsuthyrning, eller är det bara jag för att jag haft oturen att drabbas av en skada?


Om jag (privatperson) skickar in ansökan om styrelsens samtycke till andrahandsuthyrning,  hur lång tid tar ärendet då att handlägga? 
 
Med vänliga hälsningar/ Kind regards, Malin Lindgren

Hej Anders,

Jag tar detta mail mycket personligt och kränkande, särskilt att du CC:ar alla ovan. Det här är verkligen inte OK för mig.

Åtminstone 11 av BRF privatägda lägenheter ligger ute till korttidsuthyrning på olika siter när jag tittar snabbt idag, via förmedlare som ex. AGO i Åre, blocket, egna hemsidor. Flera av BRF lägenhetsinnehavare har bett om att Åre Travel förmedlar deras boenden också. En likande händelse kan hända igen oavsett om det är lägenhetsinnehavaren själv som är i lägenheten, lånar ut den till en släkting eller hyr ut. 

Bara för att jag anlitar min egen firma för uthyrning, skall jag inte bli uthängd på detta sätt. Jag som privatperson är en person, och den firma jag anlitar för uthyrning är en juridisk person, där jag råkar vara  anställd!

BRF försäkring är även min försäkring - alla vi medlemmar i BRF:s försäkring. Att försäkringsbolag gör upp sinsemellan är naturligt och något jag inte ens är inblandad i, och  att hänga ut mig såhär är inte alls ok. 

Står styrelsen i sin helhet bakom ditt mail?

Med vänliga hälsningar Malin Lindgren

Från: Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>
Skickat: den 10 december 2018 23:00:38
Till: Köhrning Emelie
Kopia: Nilsson, Lars-Håkan; Johan, Tuvstedt; Håkan Hansson; Malin Lindgren
Ämne: SV: Länsförsäkringar Skadeärende 14-6927-18
 
Hej
 
Vad du  säger är att det är övriga bostadsrättsägares ekonomiska ansvar att städa upp efter Malin Lindgrens privata uthyrning? För bostadsrättsföreningen är det ointressant om Malin Lindgren har en försäkring eller inte. Malin Lindgren har genom sin näringsverksamhet orsakat föreningen ekonomisk skada, vårt krav är riktat mot Malin Lindgren som lägenhetsägare. 
 
Bifogat finner du de stadgar som gällde när Malin Lindgren köpte sin lägenhet. Under paragraf 14 så ser du att andrahandsuthyrning kräver styrelsens samtycke. Malin Lindgren har så här långt inte begärt styrelsens samtycke. Styrelsen kan, som framgår, vägra samtycke vid särskilda skäl. Det som nu föreligger anser styrelsen är särskilda skäl.
 
Hälsningar
Styrelsen i Mitt i Åre 2
 Anders Blomqvist


Från: Köhrning Emelie, Länsförsäkringar
Skickat: den 11 december 2018 11:22
Till: Anders Blomqvist
Ämne: Länsförsäkringar Skadeärende 14-6927-18
 
Hej Anders, 
 
Jag återkommer till dig med vår inställning till skadeståndskravet ni har riktat mot vår försäkringstagare Malin Lindgren avseende vattenskador på er fastighet. 
 
Vi bestrider skadeståndskravet i dess helhet. En bostadsrättsinnehavares ansvar för den egna lägenheten framgår av 7 kap. 12 § bostadsrättslagen (BRL). Inget i bestämmelsens ordalydelse antyder att ansvaret omfattar skador även utanför den egna lägenheten och någon annan bestämmelse i BRL saknas avseende skador utanför den egna lägenheten. Eftersom BRL saknar reglering av den aktuella frågan är frågan att bedöma enligt skadeståndslagen. 
 
För att Malin Lindgren ska anses vara ansvarig för vattenskadan som uppstått i era lokaler krävs enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen att hon orsakat skadan genom vårdslöshet. Malin Lindgren är inte bosatt i aktuell lägenhet, utan använder den enbart för uthyrning. Aktuell skada uppstod när en hyresgäst bosatt i Malin Lindgrens lägenhet lämnade duschkranen på över natten, vilket i sin tur ledde till att golvbrunnen översvämmades och orsakade vattenskador på andra lokaler i er fastighet. Svea hovrätt har i mål T 2241-16 uttalat att i det fall en hyresgäst i en bostadsrättslägenhet orsakar skador på en lägenhet/fastighet kan inte bostadsrättsinnehavaren anses vara ansvarig då det skulle innebära att en bostadsrättsinnehavare åläggs ett strikt ansvar (det vill säga ansvar utan eget vållande) för en andrahandshyresgästs vållande/försummelse. Mot bakgrund av ovan sagda kan aktuell skada inte läggas Malin Lindgren till last. 
 
Om ni har några frågor är ni välkomna att höra av er. 
 
Med vänlig hälsning,

Emelie Köhrning
Skador
Direkttelefon 063-19 34 12

Länsförsäkringar Jämtland

Från Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se> till Malin
Ons 2019-01-02 10:57

Hej, Så var det. Nåväl, vi avvaktar ombudets återkommande. Jag har precis tillskrivit honom på nytt.
 
Med vänliga hälsningar
Eddie Exelin

Från Malin Lindgren till Eddie
Ons 2019-01-02 10:56

Tack, i och med att den är utställd på Åre Travel så bestreds den iom ditt brev, inte LF - det var som bostadsrättsinnehavare. 


Från Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se> till Malin
Ons 2019-01-02 10:07

Fakturan bestreds väl redan i samband med LF:s svar samt i vart fall genom vårt brev. Jag föreslår att du väntar med betalningen tills vi fått kontakt med föreningens ombud. Ok?
 
Från Malin Lindgren till Eddie
Ons 2019-01-02 10:05

Hej, Har jag bestridit fakturan från HSB genom ert mail till BRF eller kan jag komma få betalningspåminnelse?  Hur skall jag tänka angående fakturan?
 
Från Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se> till Malin
Ons 2019-01-02 08:45

Jag förstår. Tyvärr inget svar än från föreningens ombud. Jag söker fortsatt kontakt under dagen och återkommer därefter till dig.

Från Malin Lindgren till Eddie
Fre 2018-12-28 10:33

Hej, God fortsättning.Har vi något datum de skulle återkomma? Tänker på att jag har en faktura som förfaller i början av jan samt att vi är en personalstyrka om 5 personer som riskerar mista arbetet beroende på utfall, så det är angeläget.

Från Eddie till Malin

Hej Malin,  Vi har inte hört något än. 


Malin Lindgren
Mån 2018-12-17 15:52
Hej Eddie,
Hur går det för oss?
Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
Malin Lindgren

Eddie Exelin <Eddie.Exelin@fylgia.se>
Mån 2018-12-17 15:11
Malin Lindgren

Hej Malin,
 
Vi har fått kontakt med föreningen och dess ombud. Nu väntar vi på återkoppling. Jag kontaktar dig så snart vi har hört något.
 
Med vänliga hälsningar / Kind regards,
Eddie Exelin

Stadgar 

För Bostadsrättsföreningen Mitt i Åre 2 (716414-8558) 

Föreningens firma och ändamål 
§1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Mitt i Åre 2. 
§2 Föreningen har till ändamål att åt sina medlemmar upplåta bostäder eller andra lägenheter under nyttjanderätt för obegränsad tid, förvalta föreningen fasta och lösa egendom samt i övrigt främja sina medlemmars ekonomiska intressen. 
Medlems rätt inom föreningen på grund av sådan upplåtelse kallas bostadsrätt. Medlem som innehar bostadsrätt kalls bostadsrättshavare. 
Föreningen har som allmän målsättning att, inom de ramar som dessa stadgar medger, på ett positivt sätt medverka till turismens utveckling i Åre. 
Föreningen skall även verka för att föreningens medlemmar får tillgång till ett minimum av sju stycken parkeringsplatser inom fastighetens garage samt att åtkomst till garaget kan ske via yta för passage mellan garage och innergård. 

§3 Styrelsen skall ha sitt säte i Åre kommun, Jämtlands län. 

Medlemskap 
§5 Fråga om att anta en medlem avgörs av styrelsen. 
Inträde i föreningen skall beviljas den eller de som erhåller bostadsrätt genom upplåtelse av föreningen. Inträde i föreningen kan även beviljas den eller de som övertar bostadsrätt i föreningens hus. 
Medlem får inte uteslutas eller utträda ur föreningen så länge medlemmen innehar bostadsrätt. Föreningsstämma 
§13 Ordinarie föreningsstämma skall hållas en gång om året före juni månads utgång. 
Kallelse till föreningsstämman och meddelande till föreningsmedlemmar skall ske skriftligen under den till föreningen uppgivna adressen. Kallelse till ordinarie och extra föreningsstämma skall avsändas med posten senast fyra veckor och tidigast sex veckor för stämman. 
Protokoll från stämman skall finnas tillgängligt senast 3 veckor efter stämmodatum. 
  
Uthyrning 
§14 En bostadsrätthavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Styrelsen äger dock ej rätt att vägra bostadsrätthavaren samtycke till upplåtelse av lägenheten i andra hand, såvida ej särskilda skäl härför föreligger. 
Bostadsrätthavare får inte använda lägenheten till annat ändamål än det avsedda. 


Överlåtelse av bostadsrätt 
§15 Rätten för bostadsrätthavre att bestämma ersättning för bostadsrätt vid överlåtelse är inte inskränkt. 

Föreningens upplösning 
§16 Vid föreningens upplösning skall förfaras enligt 9 kap 29 § bostadsrättslagen. Uppstår överskott skall det fördelas mellan bostadsrättshavarna i förhållande till de insatser som bostadsrättshavarna inbetalat. 
Övriga bestämmelser 
§17 I allt varom inte här särskilt stadgats gäller bostadsrättslagen (1991:614) med därefter antagna ändringar. 
 

Uthyrning utan samtycke eller tillstånd

9.2 Uthyrning utan samtycke eller tillstånd
Om hyresgästen hyr ut sin lägenhet utan samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden riskerar denne att hyresrätten förverkas med stöd av 12:42 1 st. 3 p. JB. För att hyresgästen ska få sägas upp på grund av att hyresrätten är förverkad måste hyresvärden först säga till hyresgästen att vidta rättelse. Om hyresgästen, med anledning av tillsägelsen, omedelbart skickar ut andrahandshyresgästen eller ansöker om tillstånd för uthyrningen hos hyresnämnden och får den beviljad förverkas dock inte hyresrätten. I RBD 2:89 ansågs även en ansökan om att få överlåta hyresrätten hindra att hyresrätten förverkas.

Har hyresgästen hunnit vidta rättelse efter tillsägelsen får hyresvärden inte säga upp hyresgästens avtal p.g.a. förverkande av hyresrätten. Hyresvärden måste dessutom säga till hyresgästen att vidta rättelse inom två månader från att denne har fått kännedom om att hyresgästen hyr ut lägenheten till annan. Om hyresvärden inte säger till inom dessa två månader har hyresgästen skäl att tro att Hyresvärden godkänner andrahandsuthyrningen. Hur lång tid hyresgästen ska ha på sig att skicka ut andrahandshyresgästen är inte stadgat. Denna bedömning måste göras utifrån varje enskilt fall. I RH 1999:134 hade hyresgästen givits nio dagar att vidta rättelse när en restauranglokal hade hyrts ut i andra hand. Detta ansåg rätten vara för kort tid. I NJA 1979 s. 94 ansåg rätten att tre veckors tid för rättelse var för lång tid.
Viktigt att komma ihåg är att förutsättningen för att en hyresrätt ska vara förverkad är att kontraktsbrottet, att hyra ut lägenheten i andra hand utan tillstånd, inte är av ringa betydelse. Detta stadgas i 12:42 5 st. JB, se närmare om förverkande avsnitt 2.6.

 

Tvisten startar här, 11 december

Malin frågar BRF försäkringsbolag hur man hanterar fakturan:

Från: Niklas Wiklund <Niklas.Wiklund@dina.se>
Skickat: den 21 november 2018 19:18
Till: Malin Lindgren
Ämne: SV: VB: Skadeanmälan Mitt i Åre 2, skadenummer C428950
 
Hej Malin,
 
......Det är  fråga om en vattenledningsskada, dvs utströmning från tappvattenledning, vilket betyder att fastighetsförsäkringen ersätter hela skadan (utom hantering av lösöret) så den kostnad som föreningen kräver dig på, dvs 59.913:-, skall vara i form av ett ansvarskrav eftersom du eller någon du hyrt ut lägenheten till har varit vårdslös och orsakat skada. Du måste därför föra en dialog med ditt hemförsäkringsbolag och den ansvarsförsäkring du har hos dem.
 
Med vänlig hälsning
Niklas Wiklund
Skadechef/ Dina Försäkringar Jämtland Västernorrland/ Telefon: 060-66 56 73/ E-post: niklas.wiklund@dina.se

Malin anmäler således skadan till sitt försäkringsbolag, som (dessvärre) tillskriver BRF direkt:

Från: Köhrning Emelie 
Skickat: den 11 december 2018 11:23
Till: 'Anders Blomqvist'
Ämne: Länsförsäkringar Skadeärende 14-6927-18
 
Hej Anders, 
 
Jag återkommer till dig med vår inställning till skadeståndskravet ni har riktat mot vår försäkringstagare Malin Lindgren avseende vattenskador på er fastighet. 
 
Vi bestrider skadeståndskravet i dess helhet. En bostadsrättsinnehavares ansvar för den egna lägenheten framgår av 7 kap. 12 § bostadsrättslagen (BRL). Inget i bestämmelsens ordalydelse antyder att ansvaret omfattar skador även utanför den egna lägenheten och någon annan bestämmelse i BRL saknas avseende skador utanför den egna lägenheten. Eftersom BRL saknar reglering av den aktuella frågan är frågan att bedöma enligt skadeståndslagen. 
 
För att Malin Lindgren ska anses vara ansvarig för vattenskadan som uppstått i era lokaler krävs enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen att hon orsakat skadan genom vårdslöshet. Malin Lindgren är inte bosatt i aktuell lägenhet, utan använder den enbart för uthyrning. Aktuell skada uppstod när en hyresgäst bosatt i Malin Lindgrens lägenhet lämnade duschkranen på över natten, vilket i sin tur ledde till att golvbrunnen översvämmades och orsakade vattenskador på andra lokaler i er fastighet. Svea hovrätt har i mål T 2241-16 uttalat att i det fall en hyresgäst i en bostadsrättslägenhet orsakar skador på en lägenhet/fastighet kan inte bostadsrättsinnehavaren anses vara ansvarig då det skulle innebära att en bostadsrättsinnehavare åläggs ett strikt ansvar (det vill säga ansvar utan eget vållande) för en andrahandshyresgästs vållande/försummelse. Mot bakgrund av ovan sagda kan aktuell skada inte läggas Malin Lindgren till last. 
 
Om ni har några frågor är ni välkomna att höra av er. 
 
Med vänlig hälsning, Emelie Köhrning
Skador, Direkttelefon 063-19 34 12, Länsförsäkringar Jämtland

Från: Malin Lindgren [mailto:malin@aretravel.se] 
Skickat: den 11 december 2018 12:07
Till: Köhrning Emelie
Ämne: SV: Länsförsäkringar Skadeärende 14-6927-18
 
Det blev ju ett svar som är värre än själva skadeståndet!  Mister jag tillåtelsen att hyra ut, är jag totalt körd. Det får inte hända. 
 
Är inte "BRF försäkring" även min försäkring eftersom jag är en bostadsrättsinnehavare?
 
Läs, kontakta mig sedan är du snäll.
 
Med vänliga hälsningar/ Malin Lindgren

Köhrning Emelie <emelie.kohrning@lfz.se>
Tis 2018-12-11 14:20
Malin Lindgren

Hej Malin, 
 
Beskedet jag lämnade till Anders innebär att vi, mot bakgrund av den information vi tagit del av, gjort bedömningen att du inte är ansvarig för skadan och därmed inte heller betalningsskyldig. Eftersom du har anmält skadan på din ansvarsförsäkring har vi enbart att ta ställning till huruvida du är ansvarig för uppkommen skada och därmed betalningsskyldig. I det här fallet anser vi att det är hyresgästen som har orsakat skadan. 
 
Du får gärna redogöra för hur förhållandet ser ut vid uthyrningen. Som jag förstår det äger du lägenheten privat men hyr ut genom ditt företag? Har du någonting med uthyrningen att göra som privatperson? 
 
Med vänlig hälsning,

Emelie Köhrning
Skador

Malin Lindgren 
Till: Köhrning Emelie <emelie.kohrning@lfz.se>
Tis 2018-12-11 14:24

Hej, Jag tar in advokat. Du får tala med hen. Du har inte min tillåtelse att göra någonting mer i ärendet.

Med vänliga hälsningar/ Kind regards,
Malin Lindgren


3 maj 2018 kl. 09:15 skrev Anders Blomqvist <andersblomqvist60@gmail.com>:

Nedan min uppfattning av försäkringsstatus.
 
Har nu efter inskickad skadeanmälan varit i kontakt med en handläggare på Dina Försäkringar. Det visade sig vara tvärtom mot vad jag antog. Vid vattenskada eller brand faller hela ansvaret på fastighetsförsäkringen. Detta är en övergripande överenskommelse mellan försäkringsbolagen. Mao så kommer hela kostnaden för sanering/renovering att gå mot Mitt i Åre 2s fastighetsförsäkring hos Dina Försäkringar. De varor och utrustning som skadats hos Hanson går mot deras försäkring. Eventuella kostnadskrav utöver de som täcks av försäkringen som Mitt i Åre2 eventuellt kan ha får ställas på lägenhetsägare Malin Lindgren som då kan rikta dessa vidare mot hyrestagaren. Vem gör besiktningsrapporten? Hälsningar Anders

***************

Från: Anders Blomqvist [mailto:andersblomqvist60@gmail.com] 
Skickat: den 3 maj 2018 09:12
Till: Lars-Göran Larsson; 'Willy Runnzell'; Hanson Håkan; Nilsson Lars-Håkan; Tuvstedt Johan
Ämne: Vattenskada lgh 839
 
Har nu efter inskickad skadeanmälan varit i kontakt med en handläggare på Dina Försäkringar. Det visade sig vara tvärtom mot vad jag antog. Vid vattenskada eller brand faller hela ansvaret på fastighetsförsäkringen. Detta är en övergripande överenskommelse mellan försäkringsbolagen. Mao så kommer hela kostnaden för sanering/renovering att gå mot Mitt i Åre 2s fastighetsförsäkring hos Dina Försäkringar. De varor och utrustning som skadats hos Hanson går mot deras försäkring. Eventuella kostnadskrav utöver de som täcks av försäkringen som Mitt i Åre2 eventuellt kan ha får ställas på lägenhetsägare Malin Lindgren som då kan rikta dessa vidare mot hyrestagaren.
 
Lars-Göran, kan du hålla i en sammanställning av de kostnader som uppstår? Handläggaren på Dina Försäkringar (fick tyvärr inte hans namn) har fått ditt nummer och kommer att höra av sig till dig.Willy för info.
 
/Anders
Anders Blomqvist
Mobile phone: +46 727 24 70 80

********************

Hej Malin
 
Jag har fått en kort orientering av Anders på AGO. Du har ju sett din lägenhet så du vet ju hur det ser ut där. Hansons kontor rakt under dig och affären två plan under dig har också vattenskador, vet ej omfattning på dessa två i nuläget. Kan du ge mig numret på din skadeanmälan hos Länsförsäkringar? Jag behöver detta för anmälan till föreningens försäkringsbolag, även om det inte borde bli något som skall täckas av denna så måste anmälan göras. Jag kommer att be AGO specificera de timmar/kostnader de lägger ned, vi fakturerar dig så får du i din tur yrka detta mot Länsförsäkringar. Vi kommer att skicka fakturan till: Malin Lindgren Bullerbyn 6, 830 14 Åre, är detta rätt adress? Ha i åtanke att Hanson/Skistar står för i storleksordningen 35% av föreningens intäkter, mao en så rask och smidig hantering av deras problem som det är möjligt.
 
Hälsningar
Styrelsen Mitt i Åre 2
 
Anders Blomqvist
Mobile phone: +46 727 24 70 80